What they mean astronomy?

La ce se referă astronomia?
       
          Etimologia cuvântului ce defineşte această ştiinţă, este de origine greacă, fiind compus din substantivele „astron" = "astru" şi „nomos" = "ştiinţă", deci astronomia studiază ştiinţa astrelor, ştiinţă ce include absolut tot ce se poate şti despre astre*, "naşterea" şi "moartea" lor, mişcarea lor, elementele ce intră în structura lor, etc…

Theories about the emergence, formation and evolution of the Universe…

 

Teorii despre apariţia, formarea şi evoluţia Universului…


        Teoria apariţiei Universului face referire la "Marele Bum", sau "Marea Explozie", sau la cum de fapt este cunoscută, şi anume  "Big Bang", şi reprezintă un model cosmologic ce oferă o explicaţie asupra condiţiilor iniţiale a apariţiei Universului, precum şi la dezvoltarea lui ulterioară.

          Modelul cosmologic reprezintă imaginea fenomenului de apariţie a Universului, ce se supune legilor şi legităţilor concrete, ce acţionează în universul cunoscut de om şi care guvernează acest univers.

      Teoria apariţiei Universului în urma producerii "Big Bang"-ului, are la bază cele mai complete şi corecte explicaţii, din punct de vedere ştiinţific, raportate la legile ce acţionează în Univers şi care în marea lor majoritate sunt cunoscute şi de om.

      Această teorie, susţine ideea conform căreia acum 13,3 - 13,9 miliarde de ani, în Univers exista "O Singularitate Primordială" (comparaţia poate fi cu o stea incandescentă şi cu o densitate foarte mare, ce este gata să explodeze sau să implodeze), fierbinte şi densă, care în urma "Big Bang"-ului a început să se extindă, având tendinţa de a ocupa un spaţiu cât mai mare în jurul ei, aşa explicându-se apariţia materiei, a energiei, a spaţiului, a timpului, a subspaţiului, a hiperspaţiului, etc., sau altfel spus a apariţiei Universului.

        Tot această teorie, încearcă să explice de ce Universul are însuşirea de a se extinde permanent şi de a părea uniform în toate direcţiile, de la apariţia sa.

    Revenind la teoria "Big Bang"-ului, astronomul american Edwin Hubble, susţine că Universul este într-o continuă extindere, şi că acum aproximativ 13,7 miliarde de ani, Universul nu exista încă**, ce exista, era însă doar un punct***, de o natură cu totul specială, aşa-numita Singularitate, care deşi nu avea dimensiuni, deţinea o energie incomensurabilă, energie, care, la "Momentul Zero", a scos acest punct din starea sa de singularitate (dar nu se ştie din ce cauze), şi această uriaşă energie s-a manifestat printr-o inimaginabilă explozie "incandescentă" de materie şi energie, "Big Bang"-ul, ce continuă şi în ziua de azi.

          Numele de "Big Bang" a fost atribuit Marii Explozii, de astronomul englez Fred Hoyle.


*---astrele reprezintă corpurile cereşti ce populează sau ocupă spaţiul şi timpul din Univers, adică stelele sau sorii, planetele, cometele, asteroizii, norii stelari, etc…

**---ca un fapt relativ, se poate spune că noţiunea de "nu exista nimic", nu credem că poate fi imaginată, deoarece plecând de la ideea că "mintea şi gândirea umană sunt limitate", ajungem şi la noţiunea de Univers, care, ca noţiune reprezintă ceva infinit, dar raportat la limita gândirii umane, atât Universul cât şi noţiunea de "infinit", sunt limitate, deci la întrebări de genul "..dar cât e de întins Universul?.." sau "..a existat acea Singularitate Primordială, dar înainte de "Big Bang", ce era în jurul ei?.."nu se poate răspunde..

***---noţiunea de "punct" este tot o imagine a ceea ce ne permite mintea să ne închipuim, deşi, conform teoriilor, în acel "punct fără dimensiuni", era concentrată materia ce a format milioane şi milioane de galaxii, cu mii şi mii de miliarde de stele fiecare, şi exista stocată în stare latentă, energia care "a propulsat" aceste milioane de galaxii, la sute şi mii de ani lumină una de alta.


Pentru o imagine mai completă a Universului şi a materiei ce "îi ocupă" spaţiul şi timpul, priviţi imaginile de mai jos,…unde puteţi vedea cum arată galaxiile, nebuloasele şi aglomeraţiile de stele...

Galaxie din Constelatia Andromeda
Galaxie din Constelatia Andromeda
Galaxie din Constelatia Alfa Centauri
Galaxie din Constelatia Alfa Centauri

Evoluţia şi viitorul Universului pot fi abordate prin expansiunea şi contracţia sa.

          Expansiunea face referire la scenariul apariţiei Universului de la o Singularitate, apariţie urmată de o expansiune, de mărire a masei galaxiilor ce poate depăşi un anumit prag, numit şi masă critică, când va apărea posibilitatea ca forţa de gravitaţie să depăşească forţa iniţială de inerţie, aceasta ducând la încetinirea expansiunii şi la o mişcare a galaxiilor una spre cealaltă.

          Urmarea acestei mişcări a galaxiilor va fi o contracţie foarte mare într-o altă Singularitate, eveniment numit şi "Big Crunch", în traducere, "Marea Contracţie".

        O altă posibilitate este aceea în care masa galaxiilor, deci a materiilor din Univers, nu va ajunge sădepăşească forţa de inerţie iniţială, caz în care expansiunea, deşi într-un ritm mult mai lent, ar continua la infinit, fără a ajunge vreodată la zero, deci fără a se opri.

          Cercetările recente însă, demonstrează totuşi că Universul are o ratăde expansiune într-o continuă acceleraţie, cu alte cuvinte el extinzându-se din ce în ce mai repede, extindere ce poate fi explicată prin prezenţa şi acţiunea unei alte forme de energie, ce n-a fost luată în calcul până acum, numită şi "energie neagră"*.     

*---"energia neagră", poate fi imaginată ca o energie ce acţionează din afara Universului, presupunând că Universul are o formă sferică, dar care acţionează în acelaşi sens cu forţa de inerţie iniţială, spre exteriorul sferei deci ea acţionează ca o forţă de "tragere" a materiei spre exterior, forţa de inerţie iniţială acţionând ca o forţă de "impingere" a materiei tot spre exterior, compunerea celor două forţe ducând la mărirea ratei de expansiune a Universului.

          Unele elemente chimice ce intră în structura Universului, precum heliul, deuteriul, hidrogenul, dar şi unele radiaţii ce încă circulă prin Univers, se presupune că au fost primele apărute în urma Big Bang-ului.

          Celelalte elemente s-au format ulterior, cele mai grele decât heliul dar mai uşoare decât fierul s-au format în timpul procesului nuclear din stele, iar cele mai grele decât fierul s-au format în urma exploziilor Supernovelor*.

     *---Supernova este o explozie stelară, extrem de luminoasă, cauzând o explozie de radiaţii, ce de multe ori poate fi mai strălucitoare decât o galaxie, înainte de a dispărea după câteva săptămâni sau luni, în timpul acestui interval de timp, supernova fiind capabilă să radieze/emită tot atâta energie, câtă ar putea emite soarele pe toată durata "vieţii" sale.

     Explozia elimină o mare parte sau în totalitate, materia unei stele, cu o viteză de aproximativ 30.000 km/s, ceea ce duce la declanşarea unei unde de şoc în mediul interstelar înconjurător, undă ce răspândeşte un nor de gaz şi praf, denumit şi "rămăşiţă de supernovă".

     Supernovele pot fi declanşate fie prin oprirea bruscă, fie prin pornirea bruscă a producţiei de energie prin fuziune nucleară din miezul unei stele, oprirea bruscă a producerii energiei prin fuziune nucleară, apărând de obicei la stelele "bătrâne" şi masive, ducând la un "colaps gravitaţional" (dispariţia bruscă a forţei gravitaţionale, deci a forţei de coeziune a atomilor, fapt ce duce la slăbirea şi ruperea legăturilor interatomice, producându-se fenomenul de dezintegrare), în urma acestui "colaps gravitaţional", steaua transformându-se din una atomică în una neutronică (neutră sau "moartă" din punct de vedere energetic) sau "gaură neagră".

     În urma acestor fenomene, se elimină o energie potenţială gravitaţională ("ultima suflare"), ce încălzeşte şi impinge în afară, straturile exterioare ale stelei, cu o viteză foarte mare (explozie).

Fotografia surprinde SUPERNOVA STELEI KEPLER SN1604

Supernova Stelei Kepler.jpg
Galaxia M82
Galaxia M82
Nebuloasa "Heart of Orion"
Nebuloasa "Heart of Orion"
Nebuloasa "Tarantula" (Constelatia Orion)
Nebuloasa "Tarantula" (Constelatia Orion)
Aglomeratia de stele "Pismis 24S"
Aglomeratia de stele "Pismis 24S"
Star Clusters in "Orion Constelation"
Star Clusters in "Orion Constelation"
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one