2.APARITIA SI EVOLUTIA VIETII PE TERRA

APARIŢIA VIEŢII PE TERRA

     Subiectul acesta, de o deosebită complexitate, continuă să provoace discuţii aprinse şi contradictorii, ridicând multe semne de întrebare, datorită existenţei şi susţinerii de către adepţii lor, a 2 MARI TEORII, şi anume una CREAŢIONISTĂ, ce susţine că viaţa a apărut pe Terra în urma unui Act de Creaţie Divin, iar cealaltă, numită şi EVOLUŢIONISTĂ sau DARWINISTĂ, ce susţine că ciaţa a apărut şi s-a dezvoltat pe căi naturale.

      În realitate există însă, mult mai multe teorii, majoritatea fiind susţinute de diferite culte religioase, ca urmare sunt prezentate cele cu cei mai mulţi adepţi, şi sunt aproximativ 5.

      Prima se referă la Creaţionismul Pământului Tânăr, ai cărei adepţi pornesc de la Geneza Biblică ce spune că Dumnezeu a creat Universul în 6 zile, în a 7-a odihnindu-se, toate formele de viaţă fiind create atunci, iar vârsta Pământului, din calculul generaţiilor şi evenimentelor biblice, este undeva între 4.000 şi 10.000 de ani.

     A Doua teorie se referă tot la Geneza Biblică, dar într-un sens mai larg al perioadelor de timp, astfel "o zi" putând avea şi 1.000.000 de ani, vechimea Pământului putând fi chiar de miliarde de ani, întervalele de timp biblice neavând o valoare absolută, iar formele de viaţă au fost create de Dumnezeu şi se regăsesc în prezent, mai puţin cele dispărute, precum animalele preistorice.

      A Treia teorie se referă la Evoluţionismul de tip Teist, şi spune că Universul ar avea aproximativ 10 miliarde de ani, iar Pământul cam 4.5 miliarde de ani, cum dealtfel indică şi ştiinţa modernă, Dumnezeu creând Universul şi prima celulă vie din care ulterior s-au dezvoltat forme de viaţă din ce în ce mai complexe, sub dirijarea şi supravegherea Lui, având şi un rol corector atunci când a fost cazul, dar în general, lăsând natura să-şi urmeze cursul.

      A Patra teorie este cea de tip Natural sau Darwinist, ce spune că Universul şi Pământul au vârstele estimate de metodele de datare moderne (miliarde de ani), iar viaţa a apărut şi s-a dezvoltat pe Terra numai prin procese naturale fizico-chimice, ulterior conform legilor bilogiei şi geneticii, fără nici o intervenţie Divină.

      A Cincea teorie se referă la faptul că Terra este un experiment al unei sau unor civilizaţii extraterestre, viaţa fiind adusă în scop experimental, unele variante ale acestei teorii considerând oamenii ca fiind descendenţii acelei civilizaţii după ce şi-au uitat vechile cunoştinţe.

     

     Referindu-ne la Teoria Evoluţionistă sau Darwinistă, teorie care este abordată ştiinţific, se poate spune că în primele 600 de milioane de ani ale Terrei, n-a existat viaţă, dar întâmplându-se alte lucruri interesante precum ploile abundente, pentru milioane de ani, în urma cărora s-au format mările şi oceanele Planetei.

      Acum 4 miliarde de ani Terra era extrem de diferită faţă de cea de astăzi, pe atunci atmosfera neconţinând oxigen (O2), iar în urma erupţiilor vulcanice puternice, lava se scurgea în apele şi aşa toxice ale planetei.

      Cu tot acest mediu ostil vieţii însă, a avut loc un adevărat miracol, ploile aducând din atmosferă în mările şi oceanele planetei, elemente necesare producerii acestui miracol al chimiei, iar fulgerele şi radiaţiile ultraviolete au contribuit la apariţia unei veritabile "Supe Primordiale" de materii organice, la finalul acestor procese, rămânând ceva nou.

         Ceea ce a rămas în urma acestor procese, este o moleculă extraordinară, cu o formă spiralată, foarte "elegantă", cunoscută sub numele de Molecula de AND, aceasta posedând câteva proprietăţi deosebite, putând, de exemplu, să dea naştere unor copii (clone) ale sale, mult mai repede decât putea fi distrusă, acesta reprezentând Momentul Apariţiei Vieţii pe Terra, ulterior când această moleculă a reuşit să se protejeze în interiorul pereţilor unei celule, viaţa, care la momentul acela era în stadiul de evoluţie, a început să transforme planeta.  

      Acum 3 - 3,5 de miliarde de ani, celulele dezvoltau mecanisme interne, cu ajutorul cărora puteau folosi energia solară prin intermediul procesului numit fotosinteză, urmarea fiind că viaţa a început să se dezvolte exponenţial, imediat oceanele fiind populate masiv de cianobacterii sau algele albastre—verzi, straturile formate de acestea împreună cu sedimentele de pe fundul apelor dând naştere primelor structuri vii ce au existat pe Terra, şi anume stromatoliţii.

     Timp de aproximativ 1 miliard de ani, stromatoliţii au reprezentat limitele progresului formelor de viaţă, mult mai importante însă, decât formaţiunile însele, au fost deşeurile generate de acestea sub formă de molecule de oxigen, acest gaz, toxic pe atunci pentru toate formele de viaţă existente, dând naştere stratului de ozon, strat ce a protejat viaţa şi evoluţia ei, de efectul nociv al radiaţiilor ultraviolete venite din spaţiu.

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one